Pembantu Anti Dadah 2019 : Contoh Soalan dan Jawapan

Pembantu Anti Dadah 2019 untuk sesi exam 7 November 2019. Itu yang anda Google kan? Exam dah dekat, jadi ramai yang sedang mencari rujukan berkaitan exam Pembantu Anti dadah S19 ni. Tahniah sebab anda jumpa artikel ini. Ini adalah posting latest untuk format baru tahun 2019 ini.

Pembantu Anti Dadah 2019

Jika anda perasan, format soalan Pembantu Antidadah sebelum ini lain dari format exam sesi kali ini. Cuba semak semula format panggilan anda tahun ni dan bandingkan dengan apa yang anda jumpa di Google (selain belog ni la). Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan untuk tapisan ambilan kali ini. Tujuannya hanya satu iaitu untuk dapatkan calon yang betul-betul berkualiti untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam ini.

Tugasan Pembantu Antidadah

Seperti yang dinyatakan oleh pihak SPA di laman rasmi mereka, jawatan ini adalah di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan dalam kategori pelaksana.

Tugasan utama dalam perjawatan adalah;

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Dengan gaji permulaan RM1,352 dan maksimum RM4,003 (kemaskini Oktober 2019) dibuka untuk calon yang berkelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Tetapi menjadi bonus untuk calon yang mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Apa yang bagusnya dan satu ‘advantage’ untuk calon, tiada lagi penilaian PENGETAHUAN AM yang menjadi keluhan kebanyakan calon sebelum ini. Mereka maklumkan sesksyen ini mempunyai penilaian rambang dan tiada nota khusus yang tepat untuk seksyen Pengetahuan Am ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Alhamdulillah, untuk penilaian kali ini pihak SPA dan buang bahagian PENGETAHUAN AM dan digantikan dengan seksyen yang lebih bermakna bagi kami di Tim Infokerjaya dalam nak bantu calon exam Pembantu Antidadah 2019 atau spesifik Pembantu Antidadah S19 Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Kita terus ke Contoh Soalan Pembantu Antidadah S19.

Contoh Soalan Seksyen A

Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

penolong pegawai tadbir n29

Jawapan: D

Rasional: Kenyataan peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan sahaja, yang mungkin tidak berbukti, yang memutuskan secara muktamad adalah hakim. Tambahan pula, peguambela sudah pasti menyebelahi anak guamnya. Kenyataan jururawat juga tidak boleh diterima kerana jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh sembuh. Kenyataan profesor ekonomi pula lebih kepada spekulasi atau ramalan sahaja. Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataan yang benar-benar berlaku padanya.

“Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”


soalanpenolongpegawaitadbir

Jawapan: C

Rasional: Persoalan pokok di sini ialah sama ada perbuatan Y itu dianggap sebagai mencuri atau tidak disisi Undang-undang. Nyata sekali Y telah mengambil coklat itu dan memakannya dan dengan itu, ”melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”. Dengan itu Y adalah bersalah. Oleh yang demikian jawapan yang boleh diterima ialah di antara B dan C. Y bersalah bukan kerana tidak dimaafkan oleh tuan punya kedai tetapi Y bersalah kerana telah mengambil coklat itu tanpa bayaran. Soal sama ada tuan kedai memaafkannya atau tidak, tidak timbul. Oleh yang demikian jawapan yang paling tepat ialah C.


penolong pegawai tadbir n29 pengurusan stor
penolong pegawai tadbir n29 penurusan stor

soalan pegawia tadbir pengurusan stor
soalan exam pegawai tadbir

contohsoalanpenolongpegawaitadbir
pengurusan stor penolong pegawai tadbir

Contoh Soalan Seksyen B

Seksyen penilaian Bahasa Inggeris pernah ada antara tahun 2009/2010 dan selepas itu dibuang. Tetapi tahun 2019 ini seksyen ini umpama seksyen wajib dalam penilaian SPA dan dimasukkan dalam penilaian Pembantu Antidadah S19. Ianya tidak susah, Cuma elok jika anda tahu bagaimana ianya dinilai juga. Kami berikan contoh soalan soalan dalam seksyen ini

pembantu antidadah s19

Question 15 – 19
Read the passage below and answer the questions that follow.

David, my son was born by emergency caesarean section in a hospital in Cambridge, England. The first thing I noticed when they pulled him into the world was a gaping black hole in the middle of his face. Strangely, I wasn’t shocked by his harelip. I was infatuated by the tiny life I held in my arms.

But things did not go well. David struggled to feed, he choked and slept a lot. I could no longer hide my fear I knew that he was ill. We were back in hospital before he was a month old. There we saw various specialists who meticulously catalogued a long list of abnormalities. After days of tests and consultations, the doctor told us among other things that David had holes in the heart, only one kidney, spinal abnormalities and the fibres connecting the two hemispheres of the brains were missing. The doctor said that David has to have open-heart surgery really soon.

His words sank in, but I had already made the decision. David was all right. “But he is so much more at ease away from here. We don’t want any more investigations. No more needles or tests unless you can prove they will improve his quality of life. We fly back to Nepal this Sunday.”

Back in Nepal, the peace and pace was healing for all of us, and David’s tube stayed in less and less. He seemed to be doing so well that we decided to take a break and head into the mountains. We flew to Pokhara and we walked north towards the grand Annapura, through the deepest gorge in the world. At a height of 2807m above sea level, we were short of breath but the holes in David’s heart had stimulated him to produce more red blood cells to cope in the thin mountain air.

When David was five months old, we took him back to the Cambridge hospital. The clinical staffs were amazed at how well David had done. They were astonished that his growing heart had repaired theholes. He no longer needed the medicines – and he never had that open heart surgery.

Adapted from an article “Mountain Baby” in the Guardian by Dr. Jane Wilson Howarth

exam penolong pegawai tadbir n29
Soalan penolong pegawai tadbir n29

PENUTUP

Harap anda dapat maklumat ringkas dan jelas bagaimana penilaian untuk 2 Seksyen ini bagi Exam Pembantu Anti Dadah 2019 ini. Serius, kita tak nak anda hadir exam dalam keadaan blurrr dan terkapai-kapai masa exam nanti.

Fahamkan dan semai dalam minda bagaimana soalan ini ditanya. Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Anti Dadah 2019 ini, terus semak rujukan lengkap ini di https://bantuankerjaya.com/

Pembantu Anti Dadah 2019

Kongsikan artikel ini dengan sahabat-sahabat anda yang dipanggil ke sesi exam Pembantu Anti Dadah 2019 ini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.